WAAROM IS KENNISUITWISSELING BELANGRIJK?
Nederland kennisland. Die twee woorden worden vaak aan elkaar vastgeplakt, niet zelden in een politieke speech. Maar wanneer had je voor de laatste keer een oprechte, open uitwisseling van ideeën zonder dat daar een agenda – groot of klein – aan vast zat? Wanneer was je laatste echt goede gesprek waarin je open stond voor het perspectief van een ander zonder alvast van alles in te vullen? Dit kan op professioneel vlak zijn, maar ook privé natuurlijk.
Dergelijke gesprekken zijn extreem waardevol op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Het maakt niet uit in welke sector je werkt. Gisteren had ik zo’n gesprek met een melkveehouder in de Gemeente Olst-Wijhe en een goede vriendin. Onderwerp: het huidige landbouwbeleid in Nederland, onder andere.
Complexiteit en verschillende vormen van kennisoverdracht
Gezien de huidige Nederlandse debatten rondom de uitstoot van stikstof in Nederland en de huidige uitdagingen voor de boer als ondernemer, passeerden een breed scala aan onderwerpen de revue. Het stikstof debat, de complexiteit van mestafvoer (ja, dat is complex!), schaalverkleining/vergroting, rasveredeling, een landbouwsector die in evenwicht staat met de natuur, en daarnaast hadden we het over nog vele onderwerpen meer. Daarbij hadden we het over bestaande problemen, maar ook over iets positievers: de landbouw zoals hij zou kunnen zijn, wanneer we buiten de gebruikelijke kaders denken.
Het is mijn mening dat mensen het beste leren als ze van elkaar leren. Dat is eigenlijk gek, want ergens is er veel meer ruis vergeleken met als je iets in bijvoorbeeld een boek leest. We kunnen elkaar verkeerd begrijpen, we doen aannames die we niet verifiëren, we trekken conclusies, we praten meer dan we luisteren.. Dit is allemaal heel menselijk. Maar in het open gesprek waar ik het over heb kun je je ook beter invoelen in de ander, je kunt vragen stellen, ergens op terugkomen en iemand kan iets voordoen of laten zien. In andere woorden, deze belichaamde ervaring van kennisdeling maakt indruk! En hierdoor kan ze behoorlijk effectief zijn.
Kennisuitwisseling en potentieel impact
In mijn consultancy werk voor Lord Curry of Kirkharle (House of Lords, crossbench, UK) hadden we het veel over het belang van kennisuitwisseling en hoe deze te bewerkstelligen. State-of-the-art user experience platforms (UXP) zoals The Institute for Agriculture and Horticulture aan het ontwikkelen is, spelen een belangrijke rol. Maar vaak blijkt dat traditionele vormen van kennisuitwisseling zoals het bezoeken van een boerderij of een uitwisseling het meest effectief is. “Onofficiële” kennis, die je dus niet in een boek kan vinden, wordt op deze manier met gemak gedeeld op een manier die impact heeft.
In de landbouw is kennisuitwisseling momenteel een hot topic, zowel nationaal als op Europees en mondiaal niveau. Allemaal zijn we op zoek naar oplossingen voor grootschalige problemen die we – in deze specifieke vorm – nog niet eerder hebben meegemaakt. Het is belangrijk om dit te erkennen. De Nederlandse uitdrukking, de waarheid in pacht hebben, soms ook de wijsheid, is bijzonder interessant. Blijkbaar wist men in het Nederland van de 17de eeuw – onze eeuw van extreme rijkdom – al heel goed dat de waarheid te pachten is. En dus op zijn minst veranderlijk is met de tijd. Wie pacht de waarheid? Wie kán de waarheid pachten? En wanneer? En waarom? Zoveel open vragen!
Daarom, én vanwege de ongekende uitdagingen waarvoor tijdige oplossingen nodig zijn, is het zo belangrijk om die open uitwisseling van ideeën aan te gaan. De dingen die het waard zijn om te weten en te begrijpen, die leer je nou eenmaal meestal niet uit een boek.
Lees hier ook een vorige post over het voormalige gemengde boerenbedrijf van mijn eigen familie.
0 Comments